Mirro

Nieuwe site biedt steuntje in de rug bij chronische klachten

Stichting mirro presenteert zelfhulpwebsite chronischeaandoening.mirro-modules.nl

Mensen met een chronische aandoening kunnen vanaf vandaag online extra steun vinden. De zelfhulpwebsite chronischeaandoening.mirro-modules.nl helpt hen met hun aandoening om te gaan. In Nederland heeft bijna een derde van de bevolking één of meerdere chronische aandoeningen. De site biedt hen informatie, tips en oefeningen. Aan bod komen onder meer vragen als: ‘Hoe geef ik het een plekje?’, ‘Hoe bekijk ik het positief?’, ‘Waar liggen mijn grenzen en hoe geef ik die aan?’ en ‘Zijn er ook leuke kanten?’. De site is voor iedereen kosteloos en anoniem toegankelijk.

Omgaan met een chronische aandoeningLaagdrempelige extra ondersteuning
Geïnteresseerden kunnen de module raadplegen op het moment dat zij daar behoefte aan hebben. Op basis van de instaptest kan de bezoeker doelgericht aan de slag, of je kiest zelf de thema’s uit die voor jou interessant zijn. De module kun je op je eigen tempo en geheel zelfstandig doorlopen. Maar chronischeaandoening.mirro-modules.nl kan ook een mooie aanvulling zijn op een traject bij een psycholoog of een revalidatietraject.

Ervaringsdeskundigheid centraal
Bij de ontwikkeling van de inhoud stond ervaringsdeskundigheid centraal. Corine, werkzaam als zelfstandige voor het onderwijs, schreef mee aan de inhoud van de module. Zij is zelf ervaringsdeskundige omdat zij een chronische bindweefselaandoening heeft.

“Vooral bij het verzamelen van input van andere ervaringsdeskundigen was het waardevol dat ik een zelfde proces heb doorgemaakt. Je begrijpt elkaar sneller. Het is bovendien leuk om die ervaring op een positieve manier in te kunnen zetten”, aldus Corine. Op de site zijn ook de ervaringsverhalen van diverse andere personen te zien.

Accepteren, (hoe) moet dat?
Acceptatie is een belangrijk thema op de zelfhulpwebsite. Acceptatie kan volgens Corine helpen de situatie vanuit een positief perspectief te bekijken: “Als je iets accepteert, weet je waar je staat en wat jouw basissituatie is. Van daaruit kun je juist ook zoeken naar mogelijkheden. Daarin moet je wel reëel zijn. Kijk dus niet alleen naar je doelen. Door te zoeken binnen jouw mogelijkheden kun je tot een actieplan komen. Dat heeft mij heel erg verder geholpen.”

Zelf bekijken? Ga naar chronischeaandoening.mirro-modules.nl >>


Over de schrijfsters

De inhoud van deze site is ontwikkeld door Corine Bosland en Maike Pastor. Corine werkt als zelfstandige voor het onderwijs vanuit haar eigen bedrijf ‘Creëdu’, wat staat voor ‘creëren’ en ‘educatie’. Tevens is zij ervaringsdeskundige, omdat zij een chronische bindweefselaandoening heeft. Maike is ergotherapeut en orthopedagoog. Momenteel is zij werkzaam als orthopedagoog bij Revalidatiecentrum De Hoogstraat.